Koken in driesterren-restaurant als assessment

‘We hebben 50 jaar aan ervaring als sollicitatiecomité. Allemaal mensen die expert zijn in het selecteren van het juiste talent,’ zei een directeur enthousiast tegen mij. ‘De zes managers die we hebben gekozen, daar gaan we het verschil mee maken. Daar ben ik van overtuigd.’

Uiteindelijk kreeg ik hem zo ver om een experiment met deze managers te doen. De proef op de som nemen en tegelijkertijd een eerste teambuildingsuitje. Samen koken in driesterren-restaurant De Leest in Vaassen onder leiding van chefkok en eigenaar Jacob Jan Boerma. Jacob Jan was er direct voor in. De managers zouden lastige klussen te klaren krijgen, zoals kwarteltjes plukken en taugé in superkleine stukjes hakken. En natuurlijk moest er nauw worden samengewerkt om de sterrenmaaltijd op tafel te krijgen.

Na het experiment kreeg ik een foto gemaild van de assistente van de directeur. Ik zag het direct. Dit was goed mis. De directeur had een gezicht als een oorwurm en zijn kersverse managers stonden er verslagen bij. Geen van de managers heeft het experiment overleefd. Er moest opnieuw worden geworven. Ik had dit absoluut niet verwacht. Wat was daar gebeurd?

De directeur liet mij weten dat mensen aan de zijlijn bleven staan. Er werd wel gepraat over het koken, maar er werd niets gedaan. Anderen wilden hun handen niet vuil maken en delegeerden het ‘werk’ naar een collega. Er werd niet naar elkaar geluisterd en de samenwerking was ver te zoeken. Hij zag het ‘lijk al drijven’ als deze mensen in zijn bedrijf aan het roer stonden. The proof of the pudding is in the eating.

Geplaatst 17 apr. 2018 Door Jessica Benedictus