Het Nieuwe Werken wordt het Nieuwe Vertrouwen

Het Nieuwe Werken is een beetje ‘uit’, terwijl de kern van het concept nog steeds relevant is. Wat is je unieke manier van werken om de ambities en doelstellingen van je organisatie te bereiken? Het Nieuwe Werken bracht organisaties vooral plaats- en tijdonafhankelijk werken. Er kwamen flexibele werkplekken en het papieren archief ging in de prullenbak. Andere aspecten van het Nieuwe Werken werden veelal niet opgepakt. Denk aan een inspirerende bedrijfscultuur, andere vormen van aansturing (zelfsturend), een betere balans tussen autonomie en verantwoording, minder regels en procedures, slimmere manieren van samenwerken, een persoonlijk werkbudget, resultaatafspraken en loon naar werken.

Wie kunnen we nog vertrouwen?

Het Nieuwe Werken, dat hebben we nu wel gezien. Het Nieuwe Vertrouwen, daar gaat het om. Het raakt ons aan de basis. We vertrouwden op afspraken en theorieën, waarop we eigenlijk niet konden vertrouwen. Denk daarbij aan het financiële systeem. Na de schuldencrisis hadden we met z’n allen veel minder vertrouwen in banken. Ook de overheid wordt na tal van incidenten minder vertrouwd.

Er is een technologie voorhanden voor een alternatief: de blockchain. Hiermee wordt het mogelijk om door een keten van verificaties ‘onderwerpen’ te valideren. Dat geldt niet alleen voor een digitale munt. Het concept van validatie, zonder tussenkomst van een derde ‘trusted party’, die we dus eigenlijk niet meer zo ‘trusted’ vinden, biedt tal van mogelijkheden. De gemeente Groningen ontwikkelt bijvoorbeeld een Stadjerspas. Toeslagen en kortingen voor minima worden als ‘smart vouchers’ uitgekeerd, in plaats van in euro’s. Verrekeningen met allerlei dienstverleners zijn hiermee volledig geautomatiseerd, waarbij de controleerbaarheid en verantwoording worden verbeterd, terwijl de bureaucratie juist wordt verminderd. Dit systeem is ook toepasbaar voor andere toeslagen, schuldverrekening of schuldsanering.

Dag van de Digitale Overheid

Het Nieuwe Vertrouwen vergt veel van medewerkers. Afscheid nemen van bestaande systemen is lastig. Ze zitten verankerd in ons DNA.  Er ontstaat een nieuwe, dynamische omgeving, waarbij je jezelf continu zal moeten ontwikkelen. Op de Dag van de Digitale Overheid op 31 mei in Harderwijk is het hoofdthema ‘Future Work Skills’ in de context van Het Nieuwe Vertrouwen. De moeite waard om eens te gaan luisteren.

Geplaatst 1 jul. 2021 Door Jessica Benedictus

Bron: digitaleoverheid.org