7 tips om jongeren te bereiken voor een baan

(1)

Bouw een relatie met jongeren op als ze nog op hun opleiding zitten. Het bedrijfsleven heeft veel te bieden aan opleidingsinstituten. Schakel jongeren bijvoorbeeld in om een probleem van je organisatie op te lossen en reik een prijs uit voor de beste oplossing of betaal sowieso voor iedere oplossing een klein bedrag. Je krijgt dan alle naw-gegevens van actieve jongeren in je database. En jongeren leren je bedrijf kennen en weten wat voor interessante problemen er bij je bedrijf zijn op te lossen. Zelf geef ik lezingen over ‘communicatie en marketing in de praktijk’ in het kader van een HBO minor om mijn bedrijf Combat te promoten.

(2)

Zet jonge medewerkers in als ambassadeurs van het bedrijf. Zij hebben een uitgebreid netwerk via social media. Geef ze tijd en vrijheid bij het verspreiden van de boodschap. Ze maken een video of foto van een bedrijfsuitje die jij wellicht niet professioneel  genoeg vindt. Maar jongeren zijn gewend aan deze kwaliteit en de vluchtigheid ervan. Als je jonge ambassadeurs twee tot drie keer in de week over het bedrijf laat vloggen en/of bloggen, werk je perfect aan je employer branding. Er zullen dan zeker reacties komen als je een vacaturetekst laat verspreiden via je ambassadeurs. Natuurlijk ook op hun eigen manier!

(3)

Zorg dat de boodschap die je verspreidt authentiek en oprecht is. Gebruik geen ‘te blije’ stockfoto’s, te Amerikaans en te nep. Vermijd clichés, zoals ‘een negen tot vijf mentaliteit’ of ‘spin in het web’. Jongeren begrijpen hier echt niets van. Ook spreekwoorden slaan niet aan, bijvoorbeeld ‘jij weet hoe de hazen lopen’, nou, dat weten jongeren niet. Omschrijf gewoon klip en klaar wat het bedrijf doet en wat de baan inhoudt. Het liefst van globaal naar gedetailleerd.

(4)

Haak in op wat jongeren leuk vinden aan een baan. Natuurlijk is een salaris belangrijk, maar jongeren gaan niet massaal voor een lease-auto van de zaak. Ze vinden het bijvoorbeeld wel belangrijk om ‘nieuwe dingen’ te leren. Al eerder schreef ik over Cloud IT Academy, een verzameling van hostingbedrijven, die tijd en ruimte geven aan jonge IT-ers op de werkvloer om hen veel te leren. Bovendien helpen ze jongeren ook nog eens om een HBO diploma te halen. Investeer in jongeren en zij investeren in jou.

(5)

Jongeren houden van uitdaging én van zekerheid. Als werkgever kun je je onderscheiden door jongeren een vast contract aan te bieden. Je geeft jongeren ook zekerheid op de werkvloer als je duidelijk maakt tussen welke kaders ze kunnen opereren. Laat ze met kleine stapjes buiten hun comfortzone treden.

(6)

Je pusht informatie over je bedrijf en banen via social media bijvoorbeeld. Bij pull communicatie is het essentieel dat je informatie wordt gevonden als jongeren via Google zoeken. Social media helpt om je website of jobsite hoog te ranken.

23% van de jongeren zoekt via Google naar een baan, dus je zou een AdWords campagne kunnen overwegen.

(7)

Opleidingsinstituten hebben een databestand met alumni, afgestudeerden die jij zoekt voor een baan. Sponsor alumni-activiteiten om je bedrijf bij hen te promoten.

Geplaatst 15 jul. 2021 Door Jessica Benedictus