Slimme tools vinden snel dé ideale kandidaat

In een krappe arbeidsmarkt vechten organisaties om talent. Zo’n 43% van de beroepsbevolking is latent zoekend. Zij zijn best tevreden met hun werk, maar overwegen een nieuwe baan als er een uitdaging voorbij komt. Actief het internet afstruinen om vacatures te zoeken, dat doen ze niet. Je bereikt hen dus niet door je vacature op een vacaturesite te zetten. Maar hoe dan wel?

De assistent van de professional

Latent zoekenden zijn volop aanwezig op social media, zoals LinkedIn, de grootste kaartenbak van Nederland. Het lijkt makkelijk om kandidaten via social kanalen te scouten, maar in werkelijkheid kost het veel tijd en geld. Die tijd is er vaak niet, omdat leidinggevenden hun vacature snel willen invullen.

Trendwatchers verwachten een opkomst van geautomatiseerde, interactieve, semi-intelligence tools die dé ideale medewerker snel en gericht vinden. Deze technologie vervangt de mens zeker niet, maar assisteert professionals. Die kunnen bijvoorbeeld het profiel van de kandidaat uiterst nauwkeurig instellen. Denk niet alleen aan opleiding en ervaring, maar vooral ook aan vaardigheden. Talentanalyses helpen om patronen te ontdekken die van invloed zijn op het excellent functioneren in een specifieke baan. Ook deze data kun je gebruiken bij het bouwen van een profiel. De tools helpen ook mee, want ze leren autonoom van data en input en verbeteren zelfstandig hun algoritmes (machine learning).

Geplaatst 22 sep. 2021 Door Jessica Benedictus